Урочиста презентація видання «Реймське Євангеліє» у Софійському Соборі

22 жовтня у Софійському соборі відбулася довгоочікувана презентація першого в Україні повного факсимільного видання Реймського Євангеліє.

Про нелегкий шлях підготовки факсимільного видання унікального кирилично-глаголичного рукописного Реймського Євангелія, що зберігається у муніципальній бібліотеці міста Реймс (Франція), поділилися з присутніми генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська та директор видавництва «Горобець» Ганна Горобець, які спільно працювали над цим виданням у рамках видавничого проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Книга має два томи. У першому томі відтворені сторінки рукописної пам’ятки обох частини — кириличної ХІ ст. та глаголичної ΧΙV ст., тобто у тому вигляді, у якому вона зберігається нині.

Доктор філологічних наук, старший науковий співробітник бібліотеки ім. В. Вернадського Людмила Гнатенко та доктор філологічних наук, професор Житомирського державного університету Віктор Мойсієнко розкрили особливості другого тому, який містить результати сучасного вивчення рукописної пам’ятки українськими науковцями (кодикологічні, палеографічні, мистецькі та мовні (кириличної частини) особливості кодексу, історію його створення, побутування та вивчення).

Друк видання було здійснено за підтримки Українського культурного Фонду та за благодійний кошт. На презентацію були запрошені меценати, що долучилися до збору коштів. Вагомий вклад у збір коштів зробила зірка світової оперної сцени Вікторії Лук’янець благодійними концертами у Софійському соборі, отож символічно, що завершився захід її неперевершеним співом.