Презентація Лавришівського Євангелія в Білорусі

У 2019 році на запрошення Посольства України в Республіці Білорусь команда видавців, науковців і меценатів проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину» презентувала факсимільне видання Лавришівського Євангелія XIV ст. в Новогрудку та Мінську.

Перша презентація відбулася в Новогрудку, адже саме в цьому місті знаходиться Лавришівський монастир, в якому приблизно п'ять років перебував оригінал рукопису. Звідси й назва — Лавришівське Євангеліє.

Друга презентація пройшла в Національній бібліотеці Білорусі, що у Мінську. Національна бібліотека Білорусі є однією з найбільших у світі. ЇЇ будівля являє собою ромбокубооктаедр, що символізує цінність знань та нескінченність пізнавального світу.

Зазначимо, що нині оригінал Лавришівського Євангелія XIV ст. зберігається у  Бібліотеці князів Чарторийських (м. Краків, Польща). Щодо місця створення рукопису немає точних даних, але факт, що його писали українці, є беззаперечним, адже в книзі наявні тисячі помилок в бік української розмовної мови. Це довів дослідник рукопису, професор Житомирського державного університету імені Івана Франка, доктор філологічних наук Віктор Мойсієнко.

У 2018 році в межах проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину», за підтримки Українського культурного фонду і благодійників, було видано факсимільну копію Лавришівського Євангелія XIV ст.