Презентація міжнародного дослідження Віденського Октоїха ХІІІ ст. у Львові

15 липня відбулася перша презентація нового видання проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину»

15 липня 2021 року у Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького було презентовано нове видання проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину» — міжнародну колективну наукову монографію «Віденський Октоїх Xll-Xlll ст. Палеографічні і філологічні дослідження».

Віденський Октоїх (Кодекс Ганкенштейна) створено у кінці ХІІ – початку ХІІІ ст. Рукопис зберігається в Австрійській національній бібліотеці. Книга є важливим джерелом дослідження середньовічної української рукописної традиції. 

Під час презентації виступали вчені Віктор Мойсієнко, Юрій Ясиновський і Марія Качмар, а також засновниця проєкту і директорка видавництва «Горобець» Ганна Горобець і менеджерка Діана Шамрай. 

Науковці обговорили відкриття, зокрема розповіли, що:

— У різні часи Кодекс писали різні писарі. Ймовірно, що наступні писарі виправляли попередніх.

— У Кодексі засвідчено низку мовних діалектних рис, які ніколи ніде ніким ще не були засвідчені. Наприклад, «собов» замість «собою» — галицька діалектна риса. 

— Октоїх-піснеспів — Святе Письмо, що співають. Сам по собі Кодекс є першим відомим в Русі текстом такого спрямування та змісту.

Повну версію презентації та виступи всіх учасників можна подивитися у цьому відео.

 

Зазначимо, що монографія «Віденський Октоїх Xll-Xlll ст. Палеографічні і філологічні дослідження» є міжнародним проєктом українських і австрійських вчених. Також у 2019 році було видано факсимільну копію Віденського Октоїха ХІІІ ст. Обидва проєкти реалізовані завдяки Українському культурному фонду та меценатам.