Презентація факсимільної копії Віденського Октоїха XIІІ ст. у Віденському університеті

17 жовтня 2019 року у Віденському університеті (Universität Wien) відбулася презентація факсимільного видання «Віденський Октоїх XIІІ ст.», створеного у межах нашого проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину» за сприяння Українського культурного фонду.

Презентація проходила в Університеті, де досліджували українську рукописну книгу. Видання презентувала куратор проекту Ганна Горобець. Молоді вчені під керівництвом професора-славіста Хайнца Мікласа представили результати проведеного хімічного і мультиспектрального аналізу Віденського Октоїха XIIІ ст.

Назву манускрипт отримав за місцем свого зберігання – Австрійської національної бібліотеки у Відні.  Однак, створено його на теренах нашої країни у XII-XIII ст. Рукопис залишався практично невідомим на батьківщині. Його досліджували австрійці, німці, росіяни. Тож, повернення цієї літературної спадщини додому стало дуже актуальною подією. Австрійські партнери провели інноваційну роботу – мультиспектральний і хімічний аналіз українського рукопису. А наші науковці тепер зможуть дослідити мовні особливості манускрипту, історію і культуру середньовічної України.

Нагадаємо, що в Україні презентація Віденського Октоїха відбудеться разом з презентацією Реймського Євангелія у Софії Київській 22 жовтня 2019 року.