Презентація проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину» на виставці «Back home to Ukraine» в Одесі

17 грудня 2020-го року в Музеї української книги в Одесі відбулася виставка факсимільних видань українських рукописів «Back home to Ukraine». 

На виставці було представлено 6 факсимільних копій українських рукописів: Луцьке Євангеліє XIV ст., Луцький Псалтир 1384 р., Холмське Євангеліє XIII ст., Лавришівське Євангеліє XIV ст., Віденський Октоїх XIІІ ст. і Реймське Євангеліє. Відвідувачі мали змогу ознайомитися з унікальними рукописами, дізнатися їхню історію та подивитися документальний фільм про презентацію книг у Національному заповіднику «Софія Київська».

Всі факсимільні видання, що були представлені на виставці, створені у межах проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину», заснованому в 2009 році видавництвом «Горобець». Метою проєкту є повернути на територію України у вигляді факсимільних копій стародавні рукописи, що створені на теренах Русі-України та волею долі розпорошені різними куточками світу. Проєкт отримав підтримку Українського культурного фонду та низки небайдужих благодійників. За час існування проєкту видавництво «Горобець» видало 6 факсимільних копій рукописів. Також проведено багато презентацій у різних містах України та за кордоном, що сприяло популяризації української рукописної книги і розширенню культурних дипломатичних зв'язків.

Крім цього, під час презентації директорка Музею української книги Юліана Амельченко та директорка видавництва «Горобець» Ганна Горобець підписали Меморандум про співпрацю задля реалізації спільних ідей. За словами Юліани Амельченко, проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину» відіграє надважливу роль у сучасній історії української книжності.